• Idsgn op Twitter

Gebruik het juiste lettertype

gebruik maken van het juiste lettertypeDe tijd voor creatieve, genuanceerde en volwassen typografie is aangebroken.

Het is als eerste heel belangrijk dat je content op je pagina goed gelezen kan worden, zowel door je lezers als door de zoekmachines die je website bezoeken. Niemand zit te wachten op dubbele teksten waarin je eigenlijk het zelfde verteld, ook niet de zoekmachines.

De zelfde tekst is natuurlijk geschreven in een lettertype die fijn leest. De meeste mensen zullen de bekende lettertypes ook wel kennen zoals Arial, Verdana of Helvetica, deze zul je dan ook veelvuldig op webpagina’s tegenkomen.
Dit in tegenstelling tot het beroemde Times New Roman. Een lettertype dat je juist veel tegen zult komen in kranten en boeken.

Je komt juist de eerder genoemde Arial, Verdana en Helvetica meer op internet tegen omdat deze moderner oogt en omdat het rustige voor het oog is op het scherm. Ik denk dat iedereen wel weet dat het vermoeiender voor de ogen is om teksten te lezen op een scherm in plaats van op papier.

Waarom komt het nu vaker dat je andere lettertypes ziet op webpagina’s. Zeker gezien het feit dat er ontzettend veel ontworpen zijn, de hoeveelheid is onbekend.

Dat heeft te maken met de ondersteuning van de verschillende browsers. Niet alle lettertypes worden door de browsers ondersteund, zeker niet in het begin van het internettijdperk. Websafe fonts is daarom als standaard gesteld en deze moest zorgen dat steeds meer lettertypes toegevoegd gingen worden aan de huidige browsers.

Jouw juiste lettertype

Je kan natuurlijk zelf in photoshop of een andere grafisch programma een lettertype gaan proberen te tekenen, hopend dat dit plan niet in het water valt om dan vervolgens toch weer terug vallen op de standaard lettertype of een afbeelding te gaan gebruiken. Dit laatste is zeker niet gunstig voor de vindbaarheid in Google.

Google fonts

En juist daar heeft Google over nagedacht en een oplossing bedacht, Google fonts. Het mooie van deze fonts is dat alle letters op 1 centrale plek staan waar elke website bij kan komen. Voordeel hiervan is dat ze niet langer ingebouwd hoeven (te) worden en dat het gratis is. Een bijkomend voordeel van Google van deze centrale plek is dat het open source is en dat iedereen, dus ook jij zelf lettertypes kan maken en deze delen met de gehele wereld.

@font-face

Al eerder zijn er andere webtechnologieën bedacht die ook lichtgewicht en niet browser specifiek zijn enkel moet dan wel de lettertype op de eigen server/website staan en worden aangesproken vanuit de CSS (Cascading Style Sheet) of via een vaak betaalde javascript link van een andere server gehaald worden.
Het nadeel hierin is wel weer dat er verschillende bestanden aangeroepen moeten worden om te zorgen dat ze echt overal goed zichtbaar zijn.

Oudere web font technieken

Truetype, deze werd ontwikkeld door Apple Opentype, In 1996 ontwikkeld Microsoft Truetype verder zodat hij ook werkt met Unicode. EOT (Embedded OpenType Format) ontwikkeld door Microsoft in 1997 zodat het van buitenaf in de browser geladen kon worden. .webfont, dit formaat is niet publiekelijk vrijgegeven en wordt ook niet vaak gebruikt.

Deel jij dit bericht?